top of page

FRØYA VANN ER KALLET OPP ETTER GUDINNEN FRØYA, DEN VAKRESTE AV DE ALLE SOM STYRTE OVER KJÆRLIGHET,
LIV OG DØD

FRØYA / FREYJA

 

Søster til Frøy. Hustru til Od (som mange mener er Odin), mor til Hnoss som er så vakker at alt som er verdifullt og vakkert bærer hennes navn.

Frøya er av en gammel gudeslekt kjent som Vanene, guder som har spesielt med fruktbarhet og kjærlighet, graviditet og fødsler å gjøre.

Frøya var datter av havguden Njord, og gudinne for kjærlighet. Hun var den vakreste av dem alle, og som krigsgudinne var hun anfører for Valkyrjene, Odins personlige tjenerinner. Hun deler Odins forkjærlighet for kamp. De to deler drepte helter mellom seg, slik at noen går til Valhall, og andre skal underholde henne i hennes hall; Sessrumnir, som ligger i Folkvang (slagmark). Frøyas gullbikslede villsvin Hildisvini, er symbol på krig.

Navnet Frøya betyr herskerinne, og Frøya står som den personifiserte kvinnelighet og fruktbarhetsguden Frøys søster. Hun var havenes beskytter og har også vært beskrevet som ”den som skinner over vannene”. Beskytterinne av grøden og fødsel. Når Frøya gråter, faller hennes gylne tårer som ravperler ned i havet, dette skal ha hendt da hun mistet sin mann Od.

Hennes dyreskikkelse er katten, som står som en hellig forbindelse mellom henne og månen, og Frøya avbildes ofte sittende i en vogn trukket av to av kattende sine.

Hun har også en fjørham av falkehud, som tillater henne å fly mellom verdenene. Denne lånte for eksempel Tor og Loke da Trym, Jotunkongen hadde stjålet Mjølner. Hennes mest verdifulle eiendel er Brisingsmykket som hun fikk av fire dverger etter å ha ligget med dem.

Frøya tilbringer mye tid med alvene. Hun har et talent for heksekunst, og det var hun som lærte gudene om magiske sjarmer og drikker.

Hun ble attrådd av gudene og kjempene, og settes også i sammenheng med strid og død, men er også gudinne for den smilende naturen, hun sender solskinn, regn og innhøstning. Fruktbarhet, magi, kjærlighet og skjønnhet, sex, sensualitet, lidenskap, magi i juli måned, månen, sikt, velsignelse av barn, morskap, men også krig. Hun avbildes ofte i sin vogn trukket av to katter

aaron-burden-5AiWn2U10cw-unsplash.jpg
bottom of page